BESTRIJDING DYSBIOSE MET PERFORMER
Dysbiose kan worden gedefinieerd als de aanwezigheid van een kwalitatief of kwantitatief abnormale flora in de dunne darm, die stoornis(sen) in het dier veroorzaakt. Het gaat gepaard met natte mest, een vermindering van de voeropname en aanwezigheid van gas en vloeistoffen in het darmlumen. De darm van gezonde kippen heeft zeer lage bacterieniveaus, terwijl kippen met dysbiose een aanzienlijk hoger aantal bacteriën hebben. Van Clostridium Perfringens is aangetoond dat het bijdraagt aan deze overgroei van bacteriën. C. Perfringens is meestal een gewone bewoner van het darmkanaal van de kip, zonder duidelijk (negatieve) impact bij gezonde kippen. De exponentiële groei wordt veroorzaakt door: Schade aan het darmslijmvlies, veranderingen van de normale darmflora en een abnormale pH in het maagdarm kanaal, of immuunsupressie.
PerForMer is een niet-corrosief synergistisch mengsel in poedervorm, voor de beheersing van bacterieniveaus en verbetering van de darmgezondheidstoestand. PerForMer bestaat uit Middellangketen vetzuren, Benzoëzuur & Gluconzuur, gecoat Butyraat en verschillende Etherische Oliën en Botanicals. Het product is ontwikkeld op basis van de overbekende voordelen van boterzuur als o.a. energiebron voor de villi. Benzoëzuur is een van de sterkste antibacteriële organische zuren (zeer lage MIC), actief zowel in de darm als in de maag. MCFA's (Laurinezuur, Caprylzuur en Caprinezuur) zijn zeer actief tegen pathogene gram-positieve bacteriën in de dunne darm. Bovendien zorgen de etherische oliën en plantaardige bestanddelen voor een verbeterde antibacteriële functie in de dunne darm, omdat hun activiteit pH-onafhankelijk is en synergetisch in combinatie met organische zuren.
De antibacteriële werkingswijze en verbeterde darmprestaties door middel van PerForMer zijn voornamelijk te danken aan de unieke combinatie van de verschillende antibacteriële componenten. Het grootste deel van PerForMer is boterzuur in de vorm van een gecoate butyraat (matrix coating) en het prebiotische gluconzuur; wat fermenteert in de dunne en dikke darm tot (ook) voornamelijk boterzuur (Asano et al., 1997). Boterzuur in PerForMer is daarom zowel 'target release' door lipase - het afbreken van de vetlaag (van het gecoate butyraat) en 'target produced' door Lactobacilli en Bifido Bacteria (van het prebioticum gluconzuur). Boterzuur uit PerForMer is dus aanwezig in zowel de dunne als de dikke darm. De belangrijkste functie van boterzuur is het vergroten van het (micro)villi-oppervlak (Campbell et al., 1997; Le Blay et al., 1999 en Mortensen et al., 1988). Een andere belangrijke activiteit is het genereren en plaatsen van Tight Junctions, om de darmwand te versterken en dicht te maken (Luying Peng et al, J. of Nutrition 2009). Boterzuur voorkomt ook de kolonisatie van salmonella en voorkomt zo de negatieve gevolgen van salmonellabacteriën.
Van benzoëzuur is bekend dat het bijzonder effectief is tegen Gram- bacteriën, waaronder potentieel pathogene bacteriën zoals E. coli, Salmonella en Campylobacter. Benzoëzuur zorgt voor een uitstekende conservering van diervoeders, met een specifieke activiteit tegen gisten.
Caprine, Capryl- en Laurinezuur (MCFA's C8-C10-C12) zijn specifiek actief tegen pathogene Gram+ bacteriën, zoals Staphylococcus, Streptococcus S. en (ook) Clostridium. Specifieke etherische olieverbindingen in PerForMer hebben een speciale interactie met de pathogene bacteriële celmembranen, waardoor deze membranen beter doordringbaar worden. Voor benzoëzuur en de MCFA's is het daarom gemakkelijker om in de bacteriecel binnen te gaan en zich te accumuleren, waardoor deze wordt geëlimineerd. De etherische oliën in PerForMer (bijv. eucalyptusolie en kaneelolie) verbeteren ook de secretie van spijsverteringsenzymen.
Proefresultaten van Performer zijn op aanvraag beschikbaar.
Conclusie over de werking van PerForMer:
- Vermindering van bacteriële adhesie en invasie door modificatie van genexpressie
- Hoge antibacteriële activiteit
- Actief in de krop, de maag, de dunne darm en de dikke darm
- Verbetert de integriteit en efficiëntie van de darm
- Een multifunctionele benadering van de darmmicroflora:
- Controle van Gram-, Gram+ bacteriën en gisten
- Stimulatie van melkzuurproductie en gunstige bacteriën (Bifido-bacteriën, Lactobacilli)
- Weefsel- en orgaan reparatie