Wat is Ketose?
Ketose (slepende melkziekte) wordt veroorzaakt door de onvolledige stofwisseling van lichaamsvet dat is ingezet om energiebehoefte te leveren. De kenmerken van ketose zijn: verminderde melkproductie, verlies van lichaamsgewicht, verlies van eetlust, en af en toe tekenen van nervositeit. Soms zijn deze verschijnselen duidelijk (klinisch), maar vaak zijn ze niet makkelijk te zien (subklinisch). Door de hoge energie-eisen, heeft het grootste deel van hoogproductieve melkkoeien last van subklinische ketose tijdens de eerste 6 tot 8 weken van hun lactatie.
In de pens wordt zetmeel over het algemeen afgebroken door de microben tot propionaat. Ruwe celstof tot acetaat of butyraat. Deze drie vluchtige vetzuren worden geabsorbeerd door de penswand en naar de lever getransporteerd.
Propionaat wordt door de lever omgezet in glucose. Glucose wordt in de koe omgezet in melksuiker. Daarom is de totale melkproductie nauw gerelateerd aan het totale aanbod van glucose.
De tweede functie van propionaat betreft de vetstofwisseling van de koe. Als de koe de energiebehoefte voor de melkproductie van de hoeveelheid energie niet uit voeder kan halen, begint ze een deel van haar lichamelijke vetreserves af te breken. Vetten worden eerst afgebroken tot kleinere moleculen, de zogenaamde niet-veresterde vetzuren (NEFA's), en afgevoerd naar de lever. In de lever worden ze omgezet in acetaat en via dit proces wordt energie opgewekt. Acetaat wordt vervolgens afgebroken tot koolstofdioxide en water om meer energie te leveren, maar dit proces vereist weer propionaat. Als er onvoldoende propionaat beschikbaar is (hetgeen vaak het geval is, wanneer koeien veel melksuiker maken), wordt een overmaat acetaat opgebouwt in de lever, waar de acetaat moleculen aceton, acetoacetaat en beta-hydroxybutyraat maken. Deze producten worden vanuit de lever in de bloedbaan van de koe gebracht, waardoor ketose symptomen ontstaan.
Preventie van Ketose
Toevoeging van 125 gram FF KET Energy per koe per dag in het rantsoen levert een extra dagelijkse dosis Propionaat die zowel subklinische en klinische ketose vermindert. Propionaat wordt ingezet als glucosebron om melklactose (of melksuiker) te maken. Propionaat wordt ook gebruikt om in de lever acetaat (afkomstig van de vet voorraad) om te zetten in energie. Sommige onderzoekers beweren dat Calcium Propionaat voornamelijk verhindert dat het benodigde eiwit wordt gemetaboliseerd tot glucose. Dus met de toevoeging van FF KET Energy (Calcium Propionaat) in het voer zijn meer aminozuren beschikbaar voor de omzetting in melkeiwit en zodoende neemt de melkproductie toe.